Herkomst en geschiedenis
De Chihuahua (spreek uit : sjie-wa-wa) is het kleinste hondenras ter wereld.

In de 7° eeuw leefde er bij de Toltec een hondje, Techichi (kleine hond van de lucht) genaamd. Volgens de legende werd dit hondje gebruikt om de doden te begeleiden op de gevaarlijke tocht door de onderwereld. Bij de dood van een mens werd een techichi geofferd omdat men geloofde dat de zonden van de overledene dan overgingen op het geofferde dier. Toen de spanjaarden in 1519 binnenvielen namen ze de Techichi mee naar Spanje waar ze met andere rassen werden gekruist. Volgens andere bronnen werden de hondjes geruild met China waar ze met een kaal ras die veel lawaai maakte en gedurende vele honderden jaren werd het ras verkleind.

Dit is de geschiedenis volgens de legende want de vroege geschiedenis van de Chihuahua blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Wat geen mysterie is is het feit dat de Chihuahua, zowel de kort- als langharige in 1850 werden ontdekt in de staat Chihuahua in Mexico en ze werden voor het eerst erkend in 1884. In 1904 werd de Chihuahua als ras geregistreerd bij de American Kennel Club en in 1924 ook in Engeland.

Techichi. (foto van http://home.wanadoo.nl/chihuahua-wizard/ ) 

Karakter
Dit kleine Mexicaantje is heel dapper en waakt als de beste. Het lijkt wel of hij zich niet bewust is van zijn gering formaat. De Chihuahua gaat ook een grote hond niet uit de weg. Hij is wel minder geschikt voor kleine kinderen, want zij kunnen hem te gemakkelijk pijn doen. Het is tevens het enige hondje dat echte tranen kan huilen. Lief en vrolijk van karakter, slim en levenslustig.

Algemeen
Een groot voordeel van zijn bescheiden formaat zijn de geringe kosten die het hondje met zich meebrengt. Hij eet weinig, doet zijn behoefte in een kattenbakje, past overal in en is zo gemakkelijk mee te nemen met het openbaar vervoer. De Chihuahua is dan ook de perfecte keuze voor als u op een appartement woont.

Verzorging:
De Chihuahua's hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. Het is doorgaans voldoende om de vacht eens per week te borstelen. Een Chihuahua kan erg goed tegen de warmte, maar ze zijn bevattelijk voor kou, nattigheid en vocht. Bij koud weer kan je ze best flink in beweging houden, en nadien goed afdrogen. Een regenjasje mag ook, zodat ze lekker warm blijven. Omdat een Chihuahua zo licht is en meestal binnenshuis rondloopt, hebben de nagels wat extra verzorging nodig.

Uiterlijk
Zijn formaat is nog geen twintig centimeter en zijn gewicht slechts één tot twee kilo. Het geboortgewicht van een Chihuahua ligt tussen de 60 en 80 gram.
Door zijn kleine gestalte, heeft het ras erg veel bewonderaars. Typerend voor de Chihuahua is het grote, appelvormig hoofd met korte snuit en grote uitstaande oren. Bij dit ras zijn alle kleuren en kleurschakeringen toegestaan. De ogen zijn groot met veel expressie en mogen alle kleuren hebben. Robijnrode ogen worden als een bijzonder kenmerk van dit ras beschouwd. De Chihuahua komt voor in twee variëteiten, langhaar en korthaar.

De rasinformatie op deze pagina werd verzorgd door Johan Van Driessche
Chihuahua kennel
Van 't Eiland Ouburg - copy right 2002

Met dank aan Johan Van Driessche.